maanantai 7. helmikuuta 2022

Romaani yllätyksiä täynnä



Mariaana, Vantaan tytär on Pirjo Tuomisen esikoisromaani. Sikäli hieman epäilytti, sillä en ole kuullut Mariaanasta aiemmin, enkä muutenkaan odottanut romaanilta mitään, esikoinen kun on. 

Tässä ensimmäiseksi tulee tuttuun tapaan tiivistelmä kirjasta. Alla analyysiä tarinasta. Jos siis et halua tietää etukäteen juonta, älä lue analyysiä.

Mikä?

Mariaana Modig on leski, joka haksahtaa pahoin sotakamreeri Johannes Weckströmiin. Tunne on onneksi molemminpuolinen. Huono juttu on se, että - jälleen kerran - tämän rakkauden esteenä on kaikki mahdollinen silloisessa yhteiskunnassa. Kuinka Mariaanan ja Johanneksen käy?

Miinukset

Mitenköhän tämän muotoilisi niin, ettei paljasta juonesta liikaa.. Tietynlaisten tapahtumien toistuminen aiheuttaa ihmetystä. Pisti miettimään onko tarinalla enää aihetta jatkua.

Lisäksi ainakin kolmen hahmon nimet  kirjassa ovat niin samankaltaisia, että selkeyden vuoksi heille olisi voinut valita toiset nimet.

Kirjan loppuratkaisu myös ihmetytti.

Plussat

Kirjan takakansi lupailee jos jonkinlaista kihelmöivää romanssia ja Mariaana se vain pitää otteessaan. Mariaanan ja Johanneksen tarina on koko kirjan suola.

Kirjan kieli on helppoa, tätä lukee useamman tunnin putkeen.

Arvio

Ihan kuulkaa mietin, että ostaisiko omaksi.
****


















Älä lue, jos et halua tietää etukäteen juonta!






Analyysi

Mariaanasta on sen verran sanottavaa, jottei tiedä mistä aloittaa!

Kirjan nimi

En nyt ihan ymmärtänyt, miksei kirjan nimi voinut olla pelkkä Mariaana. Miksi siihen on pitänyt laittaa Vantaan tytär, kun se ei mielestäni ole tarinan kannalta välttämätöntä?

Samankaltaiset nimet

Minkä ihmeen takia kirjassa on kolme Jakobia? Yksi oli ottopoika Jakob Alleen, toinen Johanneksen veli Jakob Daniel ja kolmas tiettävästi Jakobina. Vähemmästäkin menee sekaisin.

Lovisa

Ja koska Jakobina oli oletettavasti nainen, lienee Johanneksen turhamainen sisko Lovisa ollut naisiin päin kallellaan. Tämä oli minusta oiva käänne, vaikkakin hyvin mitätön sellainen tarinan kannalta.

Mariaana ja muut miehet

En tiedä kuvittelenko vain, mutta ihan niinkuin Jönsillä, Nilsillä tai Hansilla olisi ollut tietyn tyyppinen hetki Mariaanan kanssa, jotenkin läheisempi. Tämä on tietysti epäilyttävä juttu, sillä käsittääkseni he olivat Mariaanalle sukua.

Myös Erikin kanssa oli jotain himpun verran syvempää. Ehkä?

Kuolemat

Viikatemies vierailee kirjassa ihan liian usein. Kun yksi toisensa jälkeen hahmoista kuolee, alkaa miettimään ketä tässä enää jää jäljelle. Miten tarina voi jatkua?

Kaiken huipuksi Johannes kuolee, eikä edes kerrota syytä miksi! Se on jo itsessään paha asia, mutta sitten myös hänen ottopoikansa menehtyy. Kirjan loppuratkaisusta tulee niin helkutin paha mieli, että enää ei auta vaikka Mariaanalla ja Johanneksella olisi ollut miten merkityksellisen salainen suhde.

Mariaana ja Johannes

Heidän romanssiaan on kirjassa ihan liian vähän. Tarinan edetessä janoaa koko ajan lisää heidän kohtaamisiaan, eikä Tuominen tätä janoa tyrehdytä tarpeeksi.

Kirjan kohokohtia ovat Mariaanan ja Johanneksen yhteiset salaiset hetket. Niitä on vähän, mutta onneksi lukija saa kiinni meiningistä.

Tämä kirja oli yllättävä historiallinen romaani. Sen takia meinasin ostaa tänän itsellekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna Todd ja Törmäyksen jälkeen

Anna Todd: After - Törmäyksen jälkeen Kirja on K18 Mitä? Törmäyksen jälkeen jatkaa siitä mihin ensimmäinen osa jäi. Tessalla ja Hardinilla ...