tiistai 21. joulukuuta 2021

Sinuhe - tämän jokaisen pitäisi lukea?

Pureudutaan hetkeksi klassikkojen pariin. Miltä kuulostaa Mika Waltarin Sinuhe, egyptiläinen?


Mikä?

Kirja kertoo kallonporaaja, eli lääkäri Sinuhen seikkailuista. Ja todettakoon, että seikkailuja ne todellakin ovat olleet. Sen verran voi paljastaa, pilaamatta juonta, että juopottelu ja naisten kanssa "ilotseminen" tulevat kirjassa tutuksi, "sillä näin on aina ollut ja on aina oleva". Yksityiskohtiin ei mennä viimeksi mainitun kanssa kuitenkaan sen kummemmin. Kirja on Sinuhen elämänkerta, joten tarinoita riittää, aina naisesta nimeltä Nefernefernefer, nokkelaan orjaan nimeltä Kaptah.


Ruusut

Tähän on vaikea keksiä mitään. Kirjan kieli on yhtenäistä. Samanlaista alusta loppuun. Jos tätä lukee pitemmän aikaa yhteen menoon, huomaa ajattelevansa kirjan kielen tavoin.


Risut

Miksi tämä on klassikko? Kirja on puuduttava ja tylsä. Vaikea kuvitella Sinuhea kenenkään kirjahyllyssä. Ensimmäinen jännittävä asia tapahtuu noin sivulla 313. Jaksavatko kaikki edes lukea kirjaa niin pitkälle? Jännitys ei kauaa kestä, vaan lopahtaa alkuunsa.

Kaikkia henkilöitä ei muista, jos henkilö esiintyy edellisen kerran sivulla 245 ja seuraavan kerran sivulla 579. 


Arvio

Yksi kerta riitti. Yksi tähti siitä että tapahtumat eivät hypi, vaan tarina etenee kronologisesti. Muutenhan tämä olisi ollut ihan katastrofi.

*






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna Todd ja Törmäyksen jälkeen

Anna Todd: After - Törmäyksen jälkeen Kirja on K18 Mitä? Törmäyksen jälkeen jatkaa siitä mihin ensimmäinen osa jäi. Tessalla ja Hardinilla ...