tiistai 29. maaliskuuta 2022

Pirjo Tuominen ja Charlotan tarina


Postauksen aiheena on Pirjo Tuomisen Charlotan tarina. Kerrankin kirjan nimi kuvastaa itse tarinaa.


Mitä?

Charlotan isä Johan Hästesko ja veli Jan Gustaf lähtevät sotaan. Kaikki ei mene kuitenkaan suunnitelmien mukaan ja Charlotta joutuu kasvamaan äitinsä tarkkojen silmien alla.

Charlotta rakastuu jo lapsena tapaamaansa Wolteriin, mutta ruukinperijänuorukainen ei ole aatelinen, eikä heillä näin ollen voi olla yhteistä tulevaisuutta. Vai voiko?

Miinukset

Niin kuin aiemmin todettiin, kirjan nimi kattaa tarinan paremmin kuin takakannen teksti.

Romaanissa ei ole yhtäkään jännitysmomenttia. Sotakuvauksia löytyy sieltä täältä, mutta jos niistä ei tykkää, ne voi vallan mainiosti ohittaa, eikä jää mistään oleellisesta paitsi.

Kirjasta voitaisiin ihan hyvin ottaa pois lähes 200 ensimmäistä sivua ja keskittyä syvemmin Charlotan tarinaan.

Plussat

Hyvää on se, että kirjassa ei ole lukuja, joissa olisi monta kymmentä sivua. Luvuissa on vain muutamia sivuja, joten lukeminen soljuu rattoisasti. Sujuva kieli edesauttaa lukukokemusta.

Kirjan parhainta antia on Melkkilän armo Beata, jonka itsepäisyyttä saa ihmetellä. Lisäksi Charlotan veli on myös mielenkiintoinen hahmo.

Arvio

Kieli on sujuvaa, mutta ei tätä toistamiseen lue.
**1/2





Analyysi







Charlotta ja Wolter

Kirjan takakannen perusteella romaani keskittyisi Charlotan ja Wolterin rakkaustarinaan, tai pikemminkin siihen miten sitä pyritään estämään, mutta he pääsevätkin naimisiin melkoisen helposti. Siinä mielessä romaani on iso pettymys. Kirjan nimi onkin takakantta kattavampi. Charlotan ja Wolterin rakkauden esteet eivät ole pääosassa, vaan Charlotan tarina.

Ensimmäiset 200 sivua

... olisi voitu jättää pois. Alussahan ei tapahdu mitään muuta kuin että sitä sotaa päivitellään. Asian ytimeen aletaan päästä vasta myöhemmin. Toki alusta voisi ottaa kaikki Charlotan ja Wolterin yhteiset kohtaamiset, mutta muuten pärjäisi ilmankin.

Johan Adam ja Wolter Napoleon

Ihan harmittaa, että Charlotan ja Wolterin kummatkin pojat, Johan Adam ja Wolter Napoleon menehtyvät. Yhdessä kohtaa romaania viikatemies oli liian ahkera. Ja poikiensa lähdön jälkeen Charlotta lukkiutui sisötiloihin, ihan niin kuin äitinsä Beata.

Johan Gustav

Huvittavaa, miten Johan Gustav muutti Björkbodaan siskonsa avioliiton myötä. Hän nautti vaatteiden valitsemisesta ja viinikellarin tyhjentämisestä. Ennen sotaa hän oli toisenlainen. Hän joutui olemaan vankeudessa ja pelätä mestausta, kunnes hänet vapautettiin, joten ehkä veljelle voisi antaa anteeksi turhat huvitukset. Ehkä ulkoiset seikat ja alkoholin lipittäminen veivät ajatuksia pois sodan jälkeisistä ajoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna Todd ja Törmäyksen jälkeen

Anna Todd: After - Törmäyksen jälkeen Kirja on K18 Mitä? Törmäyksen jälkeen jatkaa siitä mihin ensimmäinen osa jäi. Tessalla ja Hardinilla ...