keskiviikko 16. maaliskuuta 2022

Yrjö on koko romaanin suola


Tämä on hieman villikortti. Kirjaston teemapöydältä löytyi minulle tuntematon Helvi Kuoppala ja Lakeuden tulet.


Mikä?

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Pohjanmaalle, jonka lakeudella Ruskolan talo tukevasti seisoo. Luvassa on tyyntä ja myrskyä, kun romaanissa seurataan Yrjö Ruskolan ja hänen vaimonsa Katrin koettelemuksia.


Miinukset

Tarina itsessään menee hieman liian sekavasti. Sitä ei oikein tiedä kuka on päähenkilö ja mitä tässä tapahtuu. Alussa on uskonjuttuja, mikä häiritsee allekirjoittanutta.  Romaanin keskivaiheilla on pakko vilkaista kirjan takakantta, jossa lupaillaan kiellettyä rakkautta. Missä se rakkaus viipyy ja keitä se edes koskettaa? Loppua kohden tarina alkaa valjeta.

Kirjan nimi on Lakeuden tulet, joten sitä lakeushenkeä jotenkin odottaa, mutta pliisuksi jää. Itse tulikin jää epäselväksi.


Plussat

Kirja on ohut, joten sitä jaksaa lukea vaikka noita yllä mainittuja miinuksia löytyykin. Keskivaiheen jälkeen tarina alkaa vaikuttamaan mielenkiintoiselta. Tämä virke on monella tapaa häiritsevä, mutta Yrjö on koko romaanin suola.


Arvio

Romaani paranee loppua kohden.

**






Analyysi





Kuka, mitä?

Kirja keskivaiheille asti tarina on sekava, eikä tahdo saada selvää kuka on päähenkilö. Takakannessa povataan kiellettyä rakkautta, joten Matleena ja Kaapo eivät voi olla pääpari, sillä he saavat toisensa muitta mutkitta. Sama pätee Mariaan ja Anttoon. Sekin on huono juttu, että keskivaiheilla joutuu tsekkaamaan takakannen, jotta juoni jotenkin selkenisi.

Keskivaiheen jälkeen tarina asettuu sillä tavalla uomiinsa, että Katri ja Yrjö taitavat olla se pääpari.

Kirjan takakansi antaa juonesta hieman harhaanjohtavan kuvan. Minä luulin, että pääparilla tulee olemaan vaikeuksia aloittamaan yhteinen elämä. Pääpari kuitenkin pääsee naimisiin helposti ja heille tuleekin keskenään erimielisyyttä.


Yrjön itsepäisyys

Yrjö, omassa itsepäisyydessään, on koko romaanin suola. Olga valehtelee Yrjölle, että Katri on tehnyt läheistä tuttavuutta Riston kanssa. Katrihan ei ole pettänyt Yrjöä, mutta mies on itsepäinen, eikä usko vaimoaan. Yrjö laiminlyö toista poikaansa siksi, koska luulee että Risto on tämän isä. Tämä on kirjan suurin koettelemus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna Todd ja Törmäyksen jälkeen

Anna Todd: After - Törmäyksen jälkeen Kirja on K18 Mitä? Törmäyksen jälkeen jatkaa siitä mihin ensimmäinen osa jäi. Tessalla ja Hardinilla ...