sunnuntai 8. toukokuuta 2022

Neidonpaula ja kutkuttava rakkaustarina


Mikä?

Kristiina Vuoren Neidonpaula kertoo naantalilaisista Trudasta ja Britasta, kaksostytöistä, toistensa peilikuvista. He eivät ole tavallisia tyttöjä, vaan osa Ilveksen tietäjäsukua. Britasta tulee nunna ja Trudasta pormestarin pojan vaimo. Kun nuoren naisen ikään ehtineet kaksoset tapaavat Lukas Dansken, kaikki muuttuu.

Minusta Neidonpaula ei ole vain historiallinen romaani, joka kertoo 1400-luvusta, vaan tässä kirjassa on myös aimo ripaus fantasiaa.

Miinukset


Kieli on vaikeahkoa. Virkkeet on välillä muodostettu sen verran monimutkaisesti, että toisinaan huomaa vain lukevansa "hauki on kala" -tyyppisesti. Sitten pitää palata jonkin verran taaksepäin,  jotta ymmärtää mitä tapahtuu. Kirjaa lukiessaan pitää siis keskittyä tavallista enemmän tekstin ymmärtämiseen. Haluan lukemisen olevan vaivatonta, en sellaista että sen eteen täytyy tehdä töitä.

Juonen kannalta oleelliset tapahtumat tulevat kirjassa esiin ikään kuin varkain. Yhtäkkiä lukijalle ilmenee epäselvästi sivulauseessa sellainen asia, jolle olisi pitänyt antaa arvoisensa huomio.

Kun kirjan on kahlannut loppuun, sivulta 549 alkaa sanasto. Miksi sitä sanastoa ei voi laittaa kirjan alkuun? Kuka nyt viimeisiä sivuja plaraa kun aloittaa lukemisen!

Plussat


Tarina etenee siinä mielessä hyvin, että Lukas Dansken ilmestyttyä kuvioihin ei tiedä, miten kirja päättyy. Siinä mielessä Vuori kyllä pitää lukijan kiinnostuksen yllään. Lähtökohta on kiinnostava, sillä kirjan päähenkilöt ovat kaksoset.

Arvio


Kieli on vaikeaa. Se vie monta tähteä. Tarina on hyvä. Kielen takia en ostaisi tätä omaksi.

***














Analyysi

Älä lue, jos et halua tietää juonta.

Kaksosten äiti


Harmittaa, että kaksosten äidistä Kyllikistä tehtiin paha. Hänelle olisin suonut paikansa tytärten elämässä, sekä kirjan lopussa edes jonkinlaisen kiitoksen. Hän yritti koulia tyttäriään tulevaan parhaansa mukaan.

Truda ja Lukas


Voi, onneksi he päätyivät yhteen. Loppumetreille saakka sai miettiä, miten Trudan käy. Ja ihan viime sekunneille otti, että Truda ja Lukas saivat toisensa. Heidän rakkaustarinansa on kuvattu uskovattavasti ja lukija haluaa, että he päätyvät yhteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna Todd ja Törmäyksen jälkeen

Anna Todd: After - Törmäyksen jälkeen Kirja on K18 Mitä? Törmäyksen jälkeen jatkaa siitä mihin ensimmäinen osa jäi. Tessalla ja Hardinilla ...