lauantai 28. toukokuuta 2022

Ameriikan raitti


Mikä?


Erkillä on mattokutomo ja Taistolla huonekalufirma. Verottaja kuitenkin uhkaa heitä ja heidän on jätettävä Pohjanmaa taakseen ja otettava suunnaksi Floridan aurinko. Amerikassa heitä odottaa pohjalainen siirtokunta kommelluksineen. 

Miinukset

Eniten kirjassa häiritsee se, että varsinaisia repliikkejä ei ole yhtäkään. Siellä ei lue että "Matti, minne mennään?" vaan Matti kysyi Teuvolta minne mennään. En tiedä onko tämä yleensäkin Tuurin tyyliä, sillä en ole aikaisemmin hänen tuotantoaan lukenut. En tiedä johtuuko repliikkien puutteesta, mutta jännitystä tai yllätyksiä kirjassa ei ole. Tuntuu, että kirjassa ei ole mitään juonta, tapahtumien kuvaileminen on jotenkin tasapaksua. Siksi Ameriikan raitti voisi paremminkin olla dokumentti.

Plussat

Matka Suomesta Amerikkaan on mielenkiintoinen ja se, mihin asioihin valtameren toisella puolella täytyy sopeutua. Kirjaa lukiessaan ei tiedä yhtään, miten päähenkilölle käy ja juuri sen takia tämän jaksaa kahlata loppuun. Alussa päähenkilön kaveri Taisto kuulostaa hauskalta hepulta. Hänestä tulee jotenkin mieleen Sinuhe, egyptiläisen Kaptah.

Arvio

Yksi tähti siitä, että lukija ei tosiaan tiedä, miten päähenkilön käy. Toinen tähti siitä, että kirjassa kuvaillaan vieraaseen maahan sopeutumista.
**


Älä lue pidemmälle, jos et halua tietää enempää!












Analyysi


Ryyppääminen

Alkoholin käyttö tulee lukijalle tutuksi. Sitä vedetään mitä ilmeisimmin joka päivä joka paikassa aamusta iltaan. Ehkä vähempikin olisi riittänyt. Ainut joka ei ryyppää, on raskaana oleva Kaisu, sekä muut vaimot. Olisi siinä miehillä opittavaa. Ei sitä ryyppäämistä vain jaksa sivutolkulla.

Kun päähenkilö pettää

Miksi ihmeessä päähenkilö meni pettämään Kaisua? Pettäminen oli tekstissä jotenkin päivänselvä asia, mutta näin lukijana ihmettelin sitä. Pettäminen vain painetaan villaisella eikä päähenkilö käsittele sitä millään tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna Todd ja Törmäyksen jälkeen

Anna Todd: After - Törmäyksen jälkeen Kirja on K18 Mitä? Törmäyksen jälkeen jatkaa siitä mihin ensimmäinen osa jäi. Tessalla ja Hardinilla ...