keskiviikko 22. kesäkuuta 2022

Anna Todd: After ja 4 tähteä



Anna Todd: After

Varoituksen sana: Kirja on ehdottomasti K18.

Kirjan takakannessa mainostetaan, että teos on maailmanlaajuinen ilmiö, joka on saanut inspiraationsa One Direction -poikabändin fanifiktiosta. Minä en ole koskaan kuullutkaan koko bändistä. Annetaan silti Toddille mahdollisuus. Ja hyvä niin.

Mitä?

Järjestelmällinen ja tunnollinen Theresa aloittaa collegen, jossa hän tutustuu kämppikseensä Stephiin ja tämän kaveripiiriin. Yksi näistä kavereista on Hardin Scott, joka vetää Theresaa puoleensa magneetin lailla. Theresa joutuu Hardinin metkuihin mukaan, niin intiimisti kuin hyvässä ja pahassa, eikä sen jälkeen mikään ole niin kuin ennen.

Miinukset

Kirja on paikoin aavistuksen liian pitkäveteinen ja jotkut siirappiset dialogit ja stereotypiat syövät tarinan uskottavuutta. Ei tätä kirjaa heti uudestaan jaksa lukea.

Miksi kirjan nimi on After? Sitä en ymmärtänyt. 

Plussat

Kieli on helppoa ja sujuvaa, minkä ansiosta teosta lukee yhteen menoon sivutolkulla. Tarina etenee kronologisesti ja pitää lukijan kuitenkin jotenkin otteessaan, vaikka kyse on puhtaasti collegeen sijoittuvasta draamasta.
Välillä lukiessaan tekisi mieli repiä hiukset päästään. Theresan ja Hardinin touhuja ei voi kuin ihmetellä. Kirjan paha poika, Hardin, on koko teoksen suola. Hänen hahmonsa on mystinen, mikä tekee hänestä mielenkiintoisen.

Arvio

Koukuttava kirja, mutta en lue tätä vähään aikaan uudestaan. Neljä tähteä.
****


Analyysi alla!






















Analyysi

Mistä sitä aloittaisi?


Soutaa, huopaa

Ärsyttää, miten Tessa, eli Theresa, ja Hardin riitelevät koko ajan. Sitten he taas sopivat. Ja jälleen riitelevät. Ja ovat minuutin sovussa. Tietysti tällä tavalla kirjallekin saa pituutta. Tessana olisin luovuttanut Hardinin suhteen jo alkumetreillä.

Soutaa, huopaa K18

Se ainainen peiton heiluttaminen tulee jossain vaiheessa korvista ulos. Kirjan loppuosassa niitä ei jaksa enää tarkemmin lukea. Sitä vain toteaa, että taas tätä ja silmäilee virkkeet pintapuolisesti. Tosin tämän aktiviteetin runsas harrastaminen kohottaa kirjan luonnollisesti aikuisten sarjaan.

Stephin kaveripiiri

Kirjan uskottavuutta syö se, miten stereotyyppisesti Stephin ja Hardinin kaveripiiriä kuvaillaan. Pinkkihiuksinen Molly pukeutuu sopimattomasti, käyttäytyy ärsyttävästi, ja tämä kaikki tapahtuu vielä collegessa? Steph itse pukeutuu liian paljastavasti, ihan totta, collegessa? Tämä ei ole uskottavaa.

Tuhkimotarina

Kun Tessa ja Hardin päättävät olla yhdessä, kaikki alkaa rullaamaan liian hyvin. Kaikki on ihanaa, Hardin on ihana. Tessa saa unelmien harjoittelupaikan. Hän muuttaa Hardinin kanssa yhteen, eikä hänen tarvitsisi välittää kuluista yhtään. Kaikki on ihan liian hyvää ollakseen totta. Se enteilee jo pahan edellistä.

Loppuratkaisu

Lopussa sitä ymmärtää, miksi kirja on välillä pitkäveteinen, miksi Tessan ja Hardinin intiimiä suhdetta kuvataan tarkasti ja miksi tarinan kertomiseen käytetään niin paljon aikaa.

Kaikki on valhetta. Kaikki on alkanut huijaamisesta. Loppu on järkyttävä! Tessan vuoksi tulee niin paha mieli, että oikein sydän tykyttää. Tekisi mieli heittää Hardin jonnekin ja koko Stephin kaveripiiri. Samalla sitä ihmettelee, voiko collegessa oikeasti tapahtua tällaista.

Kyllä, meni tunteisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna Todd ja Törmäyksen jälkeen

Anna Todd: After - Törmäyksen jälkeen Kirja on K18 Mitä? Törmäyksen jälkeen jatkaa siitä mihin ensimmäinen osa jäi. Tessalla ja Hardinilla ...